Skip to main content

Over ons

Waarom dit evenement?

Het (nog) kleine percentage van cobots in de totale robotmarkt heeft grotendeels te maken met onbekendheid: 90% van de markt is niet op de hoogte van het potentieel van collaboratieve robots voor hun bedrijf. We proberen dit te veranderen.

Een paar cijfers

Het IFR (International Federation of Robotics) heeft in het World Robotics Report 2018 geschreven dat in 2017 het aantal verkochte industriële robots wereldwijd is gestegen met 29% in vergelijking met 2016. De verwachting is dat er in 2020 meer dan 3 miljoen robots per jaar ingezet gaan worden. Op dit moment bestaat maar 5% van die totale robotverkoop uit cobots. Maar de verwachting is dat de vraag naar cobots in het komende decennium zal toenemen met meer dan 50% doordat al dit jaar zo’n 30% van alle nieuwe implementaties van robots uitgevoerd worden met cobots.

Ook de ontwikkelingen rondom grijpers, sensoren en rekenkracht gaan snel en de prijzen ervan blijven dalen. Daardoor dalen ook de prijzen voor complete cobotsystemen.

Maak deel uit van Industrie 4.0, waarbij de cobot wordt gezien als de katalysator!

Controle over levertijden en kwaliteit

In veel van de industrieën worden fabrikanten geconfronteerd met een toenemende vraag naar aangepaste, geïndividualiseerde producten, voor de lage kosten per eenheid zoals die bestaan in massaproductie. Deze ontwikkeling is zichtbaar in de auto-industrie, met autofabrikanten die een enorme hoeveelheid ‘niche’ producten aanbieden, maar ook in de elektronica-industrie, de metaalindustrie en in toenemende mate in waren zoals kleding, schoenen, meubels en andere producten. Dit heeft geleid tot ‘mass customization’, het gebruik van computergestuurde fabricage, waarbij cobots een grote rol (gaan) spelen. Cobots maken reshoring – het terughalen naar het westen van productiewerk uit lagelonenlanden – mogelijk. Enkelstuk of kleine producties, just-in-time voor de prijs van serieproductie, zonder 6 weken wachttijd voor de boot uit China. Hiermee houden fabrikanten controle over levertijden en kwaliteit.

Ook bereikbaar voor MKB in de maakindustrie

De lage drempel voor acceptatie qua kosten, betekent dat kleine tot middelgrote organisaties in de maakindustrie kunnen profiteren van deze nieuwe technologie. Met dit nieuwe vermogen om automatisering te schalen, kunnen kleinere fabrikanten nu concurreren met concurrerende fabrieken in ontwikkelingslanden met aanzienlijk lagere productiekosten.

Omdat cobots bijna plug and play zijn (makkelijk programmeerbaar door elke werknemer) en heel flexibel inzetbaar zijn ze een nieuwe weg naar productiviteitsgroei, waarbij robots het personeel eerder aanvullen dan vervangen. Naast lage kosten en hoge flexibiliteit zijn er vele redenen om te kiezen voor een cobot: ze zijn geschikt om ergonomisch uitdagende taken aan te pakken, om samen met mensen te werken in kleine assemblagelijnen, ze zijn betaalbaar en gemakkelijk trainbaar en kunnen worden gebruikt om fysiek belastende, repetitieve en saaie taken op zich te nemen.